over ’t (h)ART voor iedereen vzw

In 2008 richtten bestuursleden Willemijn en Fiona de vzw op om daklozen en kansarme jongeren in Vlaanderen te helpen. Dit door de organisatie van verschillende fondswervingen en evenementen die grass-roots projecten financieel een steuntje in de rug konden geven. Zo konden zij binnen enkele jaren honderden, zo niet duizenden, daklozen rond het Antwerpse en Brusselse bereiken.

Ondertussen leerden zij ook mensen kennen. Mensen met ieder een eigen verhaal. En maar al te vaak kwamen stress, onmacht en onvermogen terug als rode draad en reden waarom iemand afdaalde in armoede. De impact van psychosociale problemen is niet te onderschatten. Tel hier een gebrek aan een sociaal of familiaal vangnet bij op en het uitzicht is al snel verloren. Na de derde burn-out van Willemijn begon het te dagen: kansarmoede bestaat op vele niveaus want de impact van psychosociale problemen is niet te onderschatten.

Teveel mensen vallen tussen het wal en het schip. Daar willen wij ons voor inzetten: zij die niet op hulp uit de ‘reguliere’ kanalen kunnen rekenen.

Onze vaste samenwerkingen met verscheidene grass-roots projecten die daklozen steunen blijven bestaan. Daarbij breiden wij onze activiteiten verder uit. ’t hART begint vanaf eind 2016 te lobbyen bij de regering voor betere ondersteuning bij burnout. Ook laat ‘t hART in 2018 een orienterende studie uitvoeren naar risicofactoren bij jongeren met oog op preventie en sensibilisering.

Hieruit vloeit in 2019 een nieuw project voort: een praktische gids vol tools en tips om jou te helpen wanneer jij - of iemand die je lief hebt - geconfronteerd wordt met depressie, burnout, verslaving of een ander psychosociaal probleem dat je afsluit van de wereld.

ons team

’t hART vzw is een kleine organisatie die volledig door vrijwilligers wordt gerund.  Bij ons geen bezoldigde medewerkers, enkel gepassioneerde mensen die graag iets terug willen geven aan zij die dit het hardste nodig hebben. Wil je helpen? Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.  Neem dus zeker contact met ons op!

Willemijn van Dommelen | Voorzitter

Als ervaringsdeskundige met maar liefst drie burnouts achter zich, heeft deze duizendpoot eindelijk innerlijke rust gevonden als coach. Als public speaker legt ze hart en ziel bloot als het aankomt op burnout en depressie en ze is dan zeer gedreven om andere mensen te helpen. “Het klinkt misschien een beetje dwingend maar ik ben van mening dat iedereen die gezond is zijn steentje dient bij te dragen aan de maatschappij. Zolang jouw hart klopt, laat het dan ook kloppen voor een ander!”

Fiona Klomp | Penningmeester

Fiona is samen met Willemijn een van de medeoprichters van ’t hART. Op professioneel vlak heeft ze zo’n beetje alle facetten van de creatieve industrie gezien: van PR en artiestenmanagement tot de organisatie van evenementen en nationale fondswervingscampagnes. Als het op communicatie, organisatie en budgetmanagement aankomt, is Fiona onze ‘go to girl’. En omdat iedereen wel eens een beetje extra steun nodig heeft zet Fiona zich graag in voor ’t hART.

Deborah Seymus | Secretaris, Pers & Social

Ons jongste lid Deborah kwam op haar 25e al in aanraking met de slopende ziekte burnout. Via een workshop leerde ze Willemijn en ’t hART kennen, waar ze direct aansluiting voelde. Deborah vecht nog altijd tegen haar demonen, maar begint langzaam aan als social media journaliste weer terug uit haar dal te klimmen. Voor ’t hART houdt ze zich vooral bezig met het onderzoek naar risicogroepen en hoe we beter en eerder kunnen ingrijpen om een blijvende verandering teweeg te brengen