’t (h)ART internationaal

San Andrés Cohamiata

Vrijwilligster en fotografe Annick maakte voor eerst kennis met de Huichol indianen toen zij een tocht per paard maakte naar ‘El Quemado’, een altaar op de top van een berg midden in de San Luis Potosi woestijn en heilige offerplaats voor de Huichol indianen. Deze indianengroep uit het Sierra Madre gebergte in Jalisco heeft haar traditionele rituelen weten te behouden en is vooral bekend om hun kunstwerken. Het maakte zo’n grote indruk op haar dat ze beloofde terug te keren om meer te weten te komen over deze mysterieuze cultuur.

De eerste contacten in de gemeenschap verliepen voornamelijk met de kinderen. Ze waren nieuwsgierig, wilden weten wie die blanke vrouw was en ze namen me mee op zoektocht doorheen de gemeenschap. In San Andres Cohamiata leven er zo’n 152 kinderen jonger dan 15 jaar. Er zijn schooltjes en ook een internaat waar de kinderen uit de nabijgelegen dorpjes tijdens de week terecht kunnen maar vaak worden de kinderen thuisgehouden om te werken. Meisjes worden al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt waardoor ze geen kans krijgen om te studeren. Ook komen de jongeren steeds vaker in contact met de Westerse Wereld en bestaat de kans dat hun rijke cultuur in korte tijd zal verloren gaan. Ook lonkt de Westerse wereld met de kans dat de eigen rijke cultuur in korte tijd verloren gaat. Steeds meer jongeren grijpen ook naar de alcohol, een serieus probleem.

Met de verkoop van de postkaarten willen we de lokale gemeenschap van San Andrés Cohamiata (Jalisco) steunen door een educatief project te sponsoren. In de eerste plaats door concreet materiaal te kopen voor de schooltjes zodat de kinderen gestimuleerd worden om te studeren. Verder willen we hen ook hun eigen cultuur laten herwaarderen. We willen workshops inrichten die door artiesten en vrijwilligers worden gegeven waardoor kinderen aangezet worden om creatief om te gaan met de eigen cultuur en het belang hiervan.

Zuid-Afrika

Ook in het buitenland zijn er veel mensen die het wat minder gemakkelijk hebben als wij. Afrika heeft bijvoorbeeld een groot probleem met HIV en AIDS, zo ook in Botswana en Zuid-Afrika. AIDS weesjes worden meestal opgevangen door familieleden, maar een extra mond voeden betekent vaak dat er geen geld meer is voor “extraatjes” zoals kleding. In Zuid-Afrika is de armoede groot, niet alle kinderen kunnen naar school gaan, geld voor eten, laat staan schoolgeld, boeken of een uniform is er vaak niet. Botswana daarentegen is voor Afrikaanse begrippen een erg rijk land met een stabiele economie, de staat voorziet een schooluniform en lessen voor alle kinderen, arm of rijk. Maar ook hier wordt een kleine geste als groots ontvangen. Een penvriend of vriendin, persoonlijk contact en echte interesse voor een ander betekenen hier meer dan wat dan ook. Van simplycolors.be ontving ‘t hART voor iedereen een donatie kinder t-shirts die Fiona in oktober 2009 ging afleveren samen met een oude laptop en beamer.